Friday, 22 June 2007


2 comments:

po.oups said...

http://www.epilepsy.com/epilepsy/sleep_stages.html
μία σύντομη περιγραφή της διαδικασίας του ύπνου- επιστημονικά. Πολύ επεξηγηματικό το διάγραμμα.


http://www.sleepeval.com/Sleep_ART.htm
έργα ζωγραφικής που σχετίζονται με ύπνο, όνειρο, εφιάλτη


http://tommcmahon.typepad.com/photos/uncategorized/sleep2.jpg

http://www.ratical.org/radiation/CNR/images/sleep.gif

petros said...

POly kala. euharistoume. Tin paraskeui ehoume episkeptes sto mathima pou tha milisoun gia ton ypno. Oloi euprosdektoi.

ΒΙΒΛΙΑ-ΚΕΙΜΕΝΑ-ΑΡΘΡΑ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
- Milk bottles and model homes: strategies of the Dutch Association for Correct Living (1946–1968)
- Modernity and modernisation in postwar France: the third type of house
-Postwar model homes: introduction
- Lessons in modern living: home design exhibitions in Belgium 1945–1958
- Constructing the interior – introduction
- The modern home and the evolution of the house
- Rethinking histories of the interior
- Studying the modern home

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
-Αριστοτέλης, Μικρά Φυσικά (Αθήνα, Κάκτος, 1995)˙ Περί Ενυπνίων, Περί της καθ’ ύπνον μαντικής (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 1998)
-Peretz Lavie, Ο μαγικός κόσμος του ύπνου (Αθήνα, Ελληνικά Γράμματα, 1999)
-Sigmund Freud, Η ερμηνεία των ονείρων, (Αθήνα, Επικουρος, 198..) Όνειρο και τηλεπάθεια,(Αθήνα, Επίκουρος, 1983)

-Ernst Neufert, Bau-Entwurfslehre Grundlagen. Berlin, Bauw elt Verlag, 1936˙ Οικοδομική & αρχιτεκτονική σύνθεση: βασικές αρχές, κανονισμοί,πρότυπα και προδιαγραφές σε σχέση με σχεδιασμό, κατασκευή, διαμόρφωση, διαστασιολόγηση κτιρίων-χώρων-εσωτερικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού με τον άνθρωπο ως μέτρο και σκοπό. (Μετάφραση Κωνσταντίνος. Γεωργακόπουλος, Αθήνα, Γκιούρδας, 1996)
-Akiko Busch, Geography of Home, Writings on Where we Live (New York, Princeton Architectural Press, 1999)
Witold Rybczynski, Home: A Short History of an Idea, (London, Penguin books, 1987)
-Χίλιες και μία νύχτες, τόμος 1: Η ωραία Σαχραζάτ, (μτφρ. Κ. Τρικογλίδη, Αθήνα, Ηριδανός, χ.χ.)
-Alberto Manguel, 'Κατ΄ιδίαν ανάγνωση' στο Η ιστορία της ανάγνωσης, ,(1997, Αθήνα: Λιβάνης)

ΛΕΞΙΚΟ ΥΠΝΟΥ-ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟΥ

Ύπνος: 1. η κατάσταση εκείνου που κοιμάται˙ φυσιολογική κατάσταση στην οποία περιέρχεται ο οργανισμός κατά περιοδικά διαστήματα και χαρακτηρίζεται από υπολειτουργία της συνείδησης, μυϊκή χαλάρωση, επιβράδυνση της κυκλοφορίας του αίματος και της αναπνοής: Μόλις σηκώθηκα από τον ύπνο, μόλις σηκώθηκα από το κρεβάτι ή μόλις ξύπνησα. Πέφτω / πάω για ύπνο, πηγαίνω να κοιμηθώ. Βλέπω στον ύπνο μου, ονειρεύομαι. Ο ύπνος τρέφει το παιδί (κι ο ήλιος το μοσχάρι..): α. (ειρ.) γι’ αυτούς π ου τους αρέσει να κοιμούνται πολύ. Β. (σπ ανιότ.) για να δηλωθεί η ευεργετική επίδραση του ύπνου στην ανάπτυξη του π αιδιού. // (μτφ.) ο αιώνιος ύπνος, ο θάνατος. 2. (μτφ.) Ψυχική ή διανοητική αδράνεια˙ υβριστικά, για πρόσωπο όχι ιδιαίτερα εύστροφο ή για πρόσωπο νωθρό.

Κοιμάμαι: 1. βρίσκομαι σε κατάσταση ύπνου: Ησυχία! Κοιμάται ο κόσμος, για ώρες κοινής ησυχίας. Όλη η πόλη κοιμάται, επικρατεί απόλυτη ησυχία. 2. έρχομαι σε σαρκική επαφή, συγκαλυμμένα, αντί του συνουσιάζομαι: Κοιμάται μ’ όποιον τύχει. Κοιμήθηκες μαζί του; Κοιμούνται χωριστά. 3. (εκκλ.) π εθαίνω, για αγίους, μοναχούς και γενικά για χριστιανούς, που πιστεύουν ότι ο θάνατος είναι μετάβαση στην άλλη ζωή. (εκφρ.) κοιμάται τον αιώνιο ύπνο. // (μτφ.) αδρανώ, δεν δείχνω το ενδιαφέρον ή τη δραστηριότητα που απαιτείται: Μα τι κάνει η αστυνομία, κοιμάται;

Κοιμητήριο: (εκκλ.) το νεκροταφείο (αρχ. σημ.: ‘υπνοδωμάτιο’).

Υπνοδωμάτιο: το δωμάτιο του σπιτιού που προορίζεται αποκλειστικά για ύπνο˙ κρεβατοκάμαρα.

Κρεβατοκάμαρα: το δωμάτιο του σπιτιού το οποίο προορίζεται για ύπνο. // (επεκτ.) τα έπιπλα
της κρεβατοκάμαρας.

Κρεβάτι: 1. έπιπλο πάνω στο οποίο κοιμάται ή αναπαύεται κάποιος: Μονό / διπλό κρεβάτι.
Πτυσσόμενο κρεβάτι. Κρεβάτι εκστρατείας. Κρεβάτι με ουρανό. Ξύλινο / σιδερένιο κρεβάτι. Είμαι στο κρεβάτι, και ως έκφραση είμαι άρρωστος. Σηκώνομαι από το κρεβάτι, και ως έκφραση, θεραπεύομαι. Το κρεβάτι του πόνου. // (οικ.) για σεξουαλικές σχέσεις: Είναι καλή στο κρεβάτι.
ΠΑ Ρ. Δώσε θάρρος στο χωριάτη να σ’ ανέβει στο κρεβάτι. 2. μονάδα σε ξενοδοχείο ως δυνατότητα στέγασης // μονάδα σε νοσοκομείο ως δυνατότητα περίθαλψης.

Κρεβατομουρμούρα: η μεμψιμοιρία, η γκρίνια, τα παράπονα μεταξύ συζύγων, όταν ξαπλώνουν το βράδυ στο κρεβάτι, λίγο πριν κοιμηθούν.

Κρεβατώνομαι: (οικ.) για αρρώστια παροδική, που ρίχνει κάπ οιον στο κρεβάτι, που τον αναγκάζει να μείνει κλινήρης.

Υπνόσακος: είδος παπλώματος ραμμένο σε μορφή σάκου˙ σλίπιν μπαγκ.

Υπνοβασία: παθολογική κατάσταση που εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια του βαθύτατου ύπνου
με επανειλημμένα επεισόδια έγερσης από το κρεβάτι και βάδισης, τα οποία δεν ελέγχονται από
τη συνείδηση.

Υπνοπαιδεία: μέθοδος εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια του φυσικού ύπνου.

Υπνοφαντασιά: όνειρο ή όραμα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Όνειρο: 1. σειρά από φανταστικές παραστάσεις, συναισθήματα ή αισθήματα που δημιουργούνται στη συνείδηση κατά τη διάρκεια του ύπνου. Βλέπω ένα όνειρο, ονειρεύομαι. Ένα άσχημο /φοβερό / παράξενο / προφητικό / σημαδιακό όνειρο. Εξηγώ, ερμηνεύω ένα όνειρο. (εκφρ.) σαν
όνειρο, κατάσταση ιδανική, ονειρική, εξωπ ραγματική. σαν σε όνειρο, για ασαφή αντίληψη ή αμυδρή ανάμνηση. ΦΡ όνειρο θερινής νυκτός, για απραγματοποίητη επιθυμία ή επιδίωξη. 2. (μτφ.) δημιούργημα της φαντασίας κάποιου, εξιδανικευμένο και πολύ επιθυμητό: Ένα ρομαντικό / τρελό / απατηλό / νεανικό όνειρο. Κάνω / πλάθω όνειρα (πρβ.) ονειροπ ολώ. Ζει μέσα σε όνειρα. Συγχέει το όνειρο με την πραγματικότητα. // (έκφρ.) των ονείρων, για κάτι πολύ επιθυμητό: Η γυναίκα των ονείρων κάποιου, όπ ως ακριβώς θα την ήθελε. α. Ο κύριος στόχος, η βασική επιδίωξη ή επιθυμία κάποιου: Το όνειρό του είναι να σπουδάσει / να αποκτήσει οικογένεια. β. Για κάτι πολύ ωραίο ή ευχάριστο: Η βραδιά είναι όνειρο.

Ονειρεμένος: που είναι πολύ ωραίος ή ευχάριστος και επομένως επιθυμητός˙ ονειρευτός: Παντρεύτηκαν και έζησαν ονειρεμένη ζωή.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:

Το νόημα της Θεωρίας στην αρχιτεκτονική Σκοπός του μαθήματος είναι η εμβάθυνση στο νόημα και τη λειτουργία της θεωρίας στη διαδικασία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Έχοντας γνωρίσει, μέσα από προηγούμενα μαθήματα, τις βασικές έννoιες της θεωρίας, και έχοντας ήδη πρoσεγγίσει τo ευρύ φάσμα της ιστoρίας και τα κύρια πρoβλήματα της σύνθεσης, καλείσθε να αντιμετωπίσετε τη διαμόρφωση των δικών σας, πρoσωπικών μέσων έκφρασης, μέσα από την εμβάθυνση και την κριτική θεώρηση ενός συγκεκριμένου γνωστικού πεδίου. Το θέμα είναι το ίδιο το νόημα της θεωρίας και το όχημα της περιπλάνησης μια κυριολεκτική και ενμέρει αλληγορική διερεύνηση των τρόπων με τους οποίους συμμετέχει η γνώση και κυρίως η κατανόηση του παρελθόντος στη δημιουργική σύνθεση κτιρίων, που ανήκουν εκ των πραγμάτων στο παρόν και το μέλλον. Στη φετεινή χρονιά το μάθημα θα στραφεί στην πρωταρχική λειτουργία του ύπνου και στο υπνοδωμάτιο ως πραγματικό αναφερόμενο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, με προφανείς αναφορές στο συνειδητό και το ασυνείδητο, στο συμβολικό και φαντασιακό επίπεδο που συγκροτούν το εγώ. Ο τυπολογικός επαναπροσδιορισμός του υπνοδωματίου θα αποτελέσει αντικείμενο μιας εκπαιδευτικής άσκησης με αναλυτικό και συνθετικό χαρακτήρα. Τα αποτελέσματα των διερευνήσεων θα παρουσιάζονται και θα γίνονται αντικείμενο συζητήσεων σε συνθήκες ‘στρογγυλής τράπεζας’. Με στόχο να αντιμετωπίστει η πολυπλοκότητα του ζητήματος ύπνου και υπνοδωματίου και να προκύψουν ερωτήματα για κοινό προβληματισμό, ο λόγος διδασκόντων και φοιτητών θα διαστυρωθεί με το λόγο εισηγητών-επισκεπτών που θα κληθούν να καταθέσουν δικές τους διερευνήσεις.